null

Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Data wejścia w życie: Luty 2020 r.

Wprowadzenie i zgoda

Prywatność Państwa danych osobowych jest priorytetem dla Zero Proof UK Ltd numer firmy: 11725077 | VAT numer 328659171 zwanej dalej Lyrei jej spółek z grupy ("Lyre's", "my", "nas", "nasz"). Niniejsza Polityka prywatności wyjaśnia, w jaki sposób gromadzimy, wykorzystujemy, ujawniamy i obsługujemy wszelkie dane osobowe, które zbieramy od użytkowników, a także jak się z nami skontaktować, jeśli chcesz uzyskać dostęp do swoich danych osobowych lub je poprawić, lub złożyć skargę w sprawie naruszenia prywatności.

Zbieramy, wykorzystujemy i jesteśmy odpowiedzialni za pewne dane osobowe dotyczące użytkownika. Kiedy to robimy, możemy być regulowane w ramach ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych, które ma zastosowanie w całej Unii Europejskiej (w tym w Wielkiej Brytanii) i jesteśmy odpowiedzialni jako "administrator" tych danych osobowych dla celów tych przepisów.

Korzystając z naszej strony internetowej lub przekazując nam dane osobowe, wyrażają Państwo zgodę na warunki niniejszej Polityki Prywatności. Niniejsza Polityka Prywatności może być zmieniana od czasu do czasu, jeśli nasze praktyki ulegną zmianie. Prosimy nie korzystać z naszej strony internetowej ani nie podawać żadnych danych osobowych, jeśli nie zgadzają się Państwo z jej warunkami. Mogą Państwo znaleźć linki do innych stron internetowych, które nie są obsługiwane przez Lyre, ale są dostępne za pośrednictwem naszych stron internetowych. Niniejsza Polityka Prywatności nie ma zastosowania do takich stron i należy zapoznać się z polityką prywatności każdej innej strony internetowej, do której użytkownik wchodzi.

Jakie rodzaje danych osobowych zbieramy i w jaki sposób?

Podczas interakcji z Lyre, w tym zakupów produktów, subskrypcji naszego programu lojalnościowego, tworzenia konta online, w sklepie, przez telefon, za pośrednictwem poczty elektronicznej lub mediów społecznościowych, możemy zbierać i przechowywać dane osobowe użytkownika. Dane osobowe to informacje lub części informacji, które mogą umożliwić identyfikację użytkownika. Pozwala nam to na zidentyfikowanie użytkownika i dostarczenie mu informacji o produktach i usługach Lyreoraz ułatwia dokonywanie wszelkich zakupów lub innych zapytań. Informacje te mogą obejmować imię i nazwisko, adres, numer telefonu, nazwę ekranu, adres e-mail, informacje o karcie kredytowej, nawyki zakupowe, preferencje i informacje zdrowotne.

Możemy również zbierać Państwa dane osobowe pośrednio od stron trzecich, jeżeli uzgodnili Państwo z nimi, że Państwa dane mogą zostać nam ujawnione i z którymi utrzymujemy relacje biznesowe.

Poniższa tabela zawiera dalsze szczegóły dotyczące kiedy zbieramy dane osobowe, co je zbieramy i jak je wykorzystujemy:

Kiedy informacje są zbierane

O jakie informacje prosimy

Jak i dlaczego wykorzystujemy Twoje informacje

Po zarejestrowaniu się u nas

Adres e-mail

Adres

Numer telefonu

Data urodzenia

Prosimy o to:

- aby utworzyć i zarządzać swoim kontem u nas

- Pomoc przy wysyłce/dostawie

- Aby komunikować się z Tobą na temat Twojego konta

Jeśli zdecydujesz się na dalszą komunikację:

- Aby upewnić się, że nie komunikujemy się z niepełnoletnimi abonentami

- Aby wysłać ci urodzinowe kupony rabatowe

- Do wysyłania Państwu informacji o naszych towarach, usługach, promocjach za pośrednictwem poczty elektronicznej, tekstu lub bezpośredniej poczty elektronicznej.

Twoje informacje będą przechowywane na dwóch platformach, które są zintegrowane poprzez API, dlatego też nie ma miejsca na ręczną obsługę danych. Informacje o Państwa koncie są przechowywane w backendzie strony internetowej Bigcommerce, a jeśli zdecydują się Państwo na subskrypcję, zostaną one również przeniesione do systemu dotdigital (nasza platforma operatora poczty elektronicznej).

Polegamy na naszej umowie z Tobą i naszym uzasadnionym interesie w dostarczaniu towarów i usług w sposób, który według nas jest podstawą prawną do zbierania i wykorzystywania Twoich danych osobowych.

Będziemy trzymać te informacje do czasu:

- zamykasz u nas swoje konto

- zamykamy twoje konto

 

Kiedy zapiszesz się do nas

Adres e-mail

Uzyskane w ramach subskrypcji mailowej opt w formularzach na stronie Lyre.

Używane do wysyłania wiadomości

Polegamy na naszej zgodzie z Tobą i naszym uzasadnionym interesie w dostarczaniu informacji promocyjnych o naszych towarach i usługach w sposób, który uważamy za legalną podstawę do zbierania i wykorzystywania Twoich danych osobowych.

Przechowywane w platformie dotdigitalnej poczty elektronicznej.

Zatrzymamy twoje informacje do czasu:

- rezygnujesz z subskrypcji od nas

- wypisujemy się z subskrypcji

Twoje dane pozostaną w postaci cyfrowej i zostaną oznaczone jako zastrzeżone, aby zapewnić, że nie będziesz już otrzymywać informacji.

Kiedy zamawiasz u nas

Adres e-mail

Adres

Numer telefonu

Informacje o karcie kredytowej

Uzyskane za pośrednictwem strony internetowej Lyre. Formularz checkout .

Używane do realizacji zamówień i wysyłania komunikatów transakcyjnych

Polegamy na naszej umowie z Tobą i naszym uzasadnionym interesie w dostarczaniu towarów i usług w sposób, który według nas jest podstawą prawną do zbierania i wykorzystywania Twoich danych osobowych.

Przechowywane w backendzie strony bigcommerce. Szczegóły zamówienia są następnie przekazywane za pośrednictwem API lub ręcznie eksportowane i importowane do zewnętrznego systemu magazynowego 3PL (platforma Hexspoor) w celu spakowania i realizacji oraz wysyłane do dostawców usług spedycyjnych w celu dostawy. Informacje o kartach kredytowych zostaną ukryte w backendzie strony BigCommerce i nie będą dostępne dla pracowników/użytkowników, a informacje o kartach kredytowych nie będą przekazywane do magazynów ani firm wysyłkowych.

Będziemy przechowywać Państwa dane do momentu, gdy zażądają Państwo od nas usunięcia historii zamówień.

 

Kiedy pytasz z nami

Adres e-mail

Adres

Nazwy firm

Numer telefonu

 

Uzyskane przez Lyre's:

  1. Skontaktuj się z nami strona
  2. Strona z pytaniami dotyczącymi handlu
  3. Strona wysyłka i zwroty

Służy do kierowania zapytań dotyczących obsługi klienta

Polegamy na naszej umowie z Tobą i naszym uzasadnionym interesie w dostarczaniu towarów i usług w sposób, który według nas jest podstawą prawną do zbierania i wykorzystywania Twoich danych osobowych.

Zapytania nie są przechowywane w backendzie strony internetowej bigcommerce. Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do skrzynki e-mailowej obsługi klienta, która jest zarządzana przez zespół obsługi klienta Lyre. W zależności od charakteru zapytania, Twoje informacje zostaną przekazane do odpowiednich stron wewnętrznych i zewnętrznych w celu udzielenia odpowiedzi na Twoje pytania. Pytania nie będą wprowadzane do obrotu, chyba że użytkownik zdecyduje się na komunikację marketingową.

Państwa dane będą przechowywane w naszej skrzynce odbiorczej do momentu, gdy zażądają Państwo ich usunięcia przez nas.

 

Kiedy rozmawiasz z nami

Nazwa

Adres e-mail

Data urodzenia

Nazwy firm

Numer telefonu

Preferencje

 

Uzyskiwane za pomocą facebookowego bota czatowego lub czatu na żywo w Zendesku.

Służy do kierowania zapytań związanych z obsługą klienta oraz do dalszej komunikacji promocyjnej.

Polegamy na naszej umowie z klientem i naszym uzasadnionym interesie w dostarczaniu towarów i usług w sposób, który według nas jest podstawą prawną do gromadzenia i przetwarzania danych. używając twoich danych osobowych.

Zapytania/historia czatu są przechowywane w bocie czatu komunikatora i przesyłane za pośrednictwem API do Dotdigital, jeśli zdecydujesz się skorzystać z poczty e-mail/sms.

Angażując się w bota czatu komunikatora zgadzasz się z polityką bota czatu komunikatora https://www.facebook.com/policy.php których trzymamy się na facebooku.

Będziemy przechowywać Twoje informacje na czacie messengera i dotdigital aż do momentu, gdy zażądasz usunięcia/wycofania się przez nas lub ręcznie wypiszesz się z naszej komunikacji.

 

 

Dlaczego zbieramy te informacje?

Zbieramy Twoje dane osobowe, aby móc Cię zidentyfikować i komunikować się z Tobą w celach opisanych w niniejszym dokumencie.

Nasza podstawa prawna do przetwarzania danych osobowych

Gdy korzystamy z Państwa danych osobowych, musimy mieć do tego podstawy prawne. Istnieją różne podstawy prawne, na których możemy polegać, w zależności od tego, jakie dane osobowe przetwarzamy i dlaczego.

Podstawy prawne, na których możemy polegać, obejmują:

  • Zgoda: w przypadku udzielenia nam wyraźnej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w określonym celu
  • umowa: w przypadku gdy wykorzystanie przez nas Państwa danych osobowych jest niezbędne do zawarcia z Państwem umowy lub gdy poprosili nas Państwo o podjęcie określonych kroków przed zawarciem umowy.
  • obowiązek prawny: w przypadku, gdy wykorzystanie przez nas Państwa danych osobowych jest niezbędne do zachowania zgodności z prawem (z wyłączeniem zobowiązań umownych)
  • uzasadnione interesy: w przypadku, gdy wykorzystanie przez nas danych osobowych użytkownika jest konieczne ze względu na nasze uzasadnione interesy lub uzasadnione interesy strony trzeciej (chyba że istnieją uzasadnione powody do ochrony danych osobowych użytkownika, które są nadrzędne w stosunku do naszych uzasadnionych interesów)

Dane osobowe wrażliwe

Możemy również zbierać informacje na temat stanu zdrowia użytkownika przy zgłaszaniu działań niepożądanych produktu. Informacje te muszą być gromadzone w celu dostarczenia użytkownikowi odpowiednich produktów i usług oraz w celu spełnienia naszych obowiązków w zakresie zgłaszania działań niepożądanych. Nie będziemy przetwarzać tych wrażliwych danych osobowych bez wyraźnej zgody użytkownika (chyba że wymaga tego obowiązujące prawo) i nie będziemy przetwarzać wrażliwych danych osobowych w sposób zautomatyzowany.

Czy trzeba się identyfikować podczas interakcji z Lyre?

Jeśli chcą Państwo pozostać anonimowi podczas korzystania ze strony internetowej Lyre, nie należy się na niej logować ani podawać żadnych informacji, które mogłyby Państwa zidentyfikować. Należy jednak pamiętać, że nie jesteśmy w stanie wykonywać wielu naszych funkcji bez uzyskania informacji umożliwiających identyfikację użytkownika. Na przykład, możemy wymagać podania danych identyfikacyjnych, jeśli użytkownik zarejestruje się lub zaloguje na naszej stronie internetowej, skontaktuje się z nami z zapytaniem lub skargą, poprosi o otrzymanie od nas informacji, weźmie udział w naszych promocjach lub konkursach, zażąda od nas dostarczenia produktów oraz, w niektórych przypadkach, zrealizuje płatność.

Jak możesz poprosić o nie otrzymywanie marketingu bezpośredniego?

Jeśli nie chcą Państwo otrzymywać od nas bezpośrednich informacji marketingowych, prosimy o zastosowanie się do instrukcji "opt-out" lub "unsubscribe" zawartych w danej informacji lub na naszej stronie internetowej, lub w inny sposób wysłać do nas wiadomość e-mail na adres [email protected] i podać swoje imię i nazwisko, adres e-mail i adres pocztowy oraz informacje o komunikacji marketingu bezpośredniego, której nie chcą już Państwo otrzymywać.

Komu ujawniamy Twoje dane osobowe?

Możemy ujawnić Twoje dane osobowe:

  • Osobom trzecim, które przechowują lub przetwarzają je w naszym imieniu, aby pomóc nam w dostarczaniu, promowaniu i marketingu, jak również w rozwoju i ulepszaniu naszych produktów i usług. Firmy obejmują;
    • Dotdigital (platforma operatora wysyłek eMail i SMS)
    • Bigcommerce (backend strony internetowej CMS)
    • Moja marka (brandlink Australian 3PL)
    • Fusion Factory Comestry (system zarządzania informacją o produkcie)
    • Facebook Messenger chat bot (usługa czatu messenger)
  • Możemy łączyć dane osobowe, które otrzymujemy o użytkowniku, z innymi informacjami, które przechowujemy na jego temat. Obejmuje to informacje otrzymane od stron trzecich oraz informacje publicznie dostępne;
  • jeżeli wymaga tego prawo, lub organom rządowym i wykonawczym lub osobom wyznaczonym przez rząd odpowiedzialnym za badanie i rozwiązywanie sporów lub skarg dotyczących produktów Lyrelub jeżeli takie ujawnienie jest konieczne dla ochrony bezpieczeństwa lub ochrony osób;
  • innym spółkom wchodzącym w skład grupy Lyreoraz spółkom, które mogą nabyć część lub całość strony Lyrelub spółki stowarzyszonej; oraz
  • w inny sposób dozwolony przez obowiązujące prawo.

Nie będziemy ujawniać żadnych informacji dotyczących zdrowia osobom trzecim ani wykorzystywać ich do celów innych niż określone w niniejszym dokumencie.

Czy przekazujemy, przetwarzamy lub ujawniamy Twoje dane osobowe za granicą?

Możemy ujawnić Państwa dane osobowe spółkom z grupy Lyrei/lub usługodawcom zewnętrznym, którzy świadczą usługi na rzecz Lyre, w tym usługi w zakresie przechowywania danych, przetwarzania kart kredytowych i handlu elektronicznego, usługi mailingowe i logistyczne, zlokalizowane za granicą w Hongkongu, Chinach, Japonii, Stanach Zjednoczonych i Australii. Ujawniając nam dane osobowe, użytkownik przyjmuje do wiadomości i wyraża zgodę na te potencjalne transfery.

W jaki sposób przechowujemy Twoje dane osobowe i zapewniamy ich bezpieczeństwo?

Twoje dane osobowe przechowujemy w połączeniu z plikami elektronicznymi i drukowanymi. Możemy przechowywać Państwa dane osobowe u zewnętrznych dostawców usług przechowywania danych.

Podejmujemy wszelkie uzasadnione kroki w celu zapewnienia, że posiadane przez nas dane osobowe są chronione przed niewłaściwym wykorzystaniem, ingerencją i utratą oraz nieuprawnionym dostępem, modyfikacją lub ujawnieniem przy użyciu różnych metod, w tym bezpiecznego fizycznego i technologicznego przechowywania. O podejrzeniu naruszenia bezpieczeństwa danych osobowych powiadomimy Państwa oraz wszelkie właściwe organy regulacyjne, jeżeli będzie to wymagane prawem. W przypadku gdy przekazujemy dane osobowe użytkowników zewnętrznym dostawcom usług, wymagamy od nich, aby utrzymywali je w bezpiecznym miejscu zgodnie z odpowiednimi przepisami o ochronie danych osobowych i wykorzystywali je lub ujawniali wyłącznie w celu, dla którego zostały przekazane.

Prosimy o niezwłoczny kontakt z nami, jeśli dowiedzą się Państwo lub mają powody, aby przypuszczać, że doszło do nieuprawnionego wykorzystania Państwa danych osobowych, które posiadamy.

Twoje prawa i do kogo się zwrócić

Zgodnie z Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych mają Państwo szereg ważnych praw bezpłatnie. Podsumowując, obejmują one prawa do nich:

  • uczciwe przetwarzanie informacji i przejrzystość w zakresie sposobu, w jaki wykorzystujemy dane osobowe użytkowników
  • dostęp do Państwa danych osobowych oraz do niektórych innych informacji uzupełniających, które niniejsza informacja o ochronie prywatności ma już za zadanie skierować do
  • wymagają od nas skorygowania wszelkich błędów w Państwa danych, które posiadamy
  • zażądać usunięcia dotyczących Państwa danych osobowych w pewnych sytuacjach
  • otrzymują od Państwa dane osobowe, które nam Państwo udostępnili, w ustrukturyzowanym, powszechnie stosowanym i nadającym się do odczytu maszynowego formacie i mają prawo do przekazania tych danych osobom trzecim w określonych sytuacjach
  • sprzeciwiają się w każdej chwili przetwarzaniu dotyczących Państwa danych osobowych na potrzeby marketingu bezpośredniego
  • sprzeciwiać się podejmowaniu decyzji w sposób zautomatyzowany, które wywołują skutki prawne dotyczące Państwa lub w podobny sposób znacząco wpływają na Państwa.
  • w niektórych innych sytuacjach sprzeciwiają się dalszemu przetwarzaniu przez nas danych osobowych użytkownika
  • w inny sposób ograniczyć nasze przetwarzanie danych osobowych w pewnych okolicznościach
  • domagać się odszkodowania za szkody spowodowane naruszeniem przez nas wszelkich przepisów dotyczących ochrony danych osobowych

Dalsze informacje na temat każdego z tych praw, w tym okoliczności, w jakich mają one zastosowanie, można znaleźć w wytycznych brytyjskiego biura komisarza ds. informacji (ICO) dotyczących praw osób fizycznych na mocy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.

Jeśli chcesz skorzystać z któregoś z powyższych praw, skontaktuj się z nami za pośrednictwem jednego z poniższych serwisów:

  • Poczta: "Uwaga. Online Privacy", Zero Proof UK Ltd, 1Enterprise House, Beeson's Yard, Bury Lane, Rickmansworth, Hertfordshire WD3 1DS United Kingdom
  • e-mail: [email protected]

Poprosimy Państwa o złożenie pisemnej prośby o dostęp i dostarczenie nam dowodu tożsamości.

W jaki sposób można uzyskać dostęp do dalszych informacji lub złożyć skargę w sprawie naruszenia swojej prywatności?

Jeśli uważasz, że naruszyliśmy Twoją prywatność lub masz jakiekolwiek pytania w związku z niniejszą Polityką Prywatności, możesz skontaktować się z nami za pomocą adresu pocztowego lub e-maila podanego powyżej.

Zbadamy każdą skargę i powiadomimy Państwa o naszej decyzji w związku z tą skargą, tak szybko jak to możliwe po jej otrzymaniu. Jeśli nie jesteśmy w stanie w zadowalający sposób rozwiązać problemów związanych z przetwarzaniem danych osobowych użytkownika, można skontaktować się z ICO pod następującymi adresami: https://ico.org.uk/concerns/. albo telefon: 0303 123 1113.

Klarna

Aby móc zaoferować Państwu opcje płatności Klarna, przekażemy Klarna pewne aspekty Państwa danych osobowych, takie jak dane kontaktowe i dane dotyczące zamówienia, aby Klarna mogła ocenić, czy kwalifikują się Państwo do skorzystania z ich opcji płatności oraz dostosować opcje płatności do Państwa potrzeb.
Ogólne informacje o Klarna można znaleźć tutaj. Państwa dane osobowe są przetwarzane zgodnie z obowiązującym prawem o ochronie danych osobowych oraz zgodnie z informacjami zawartymi w polityce prywatności Klarna.

Zmiany w polityce prywatności tej strony internetowej

Polityka prywatności tej strony internetowej została opublikowana w dniu 02/06/2020 i ostatnio zaktualizowana w dniu 02/06/2020.

Możemy zmieniać politykę prywatności tej strony od czasu do czasu, kiedy to zrobimy, poinformujemy Cię o tym za pośrednictwem poczty elektronicznej.

 

POLITYKA COOKIE

Prosimy o uważne zapoznanie się z niniejszą polityką dotyczącą plików cookie, ponieważ zawiera ona ważne informacje o tym, kim jesteśmy i jak wykorzystujemy pliki cookie na naszej stronie internetowej. Niniejszą politykę należy czytać razem z naszą stroną internetowąlyres.eu/privacy-policy, która określa w jaki sposób i dlaczego gromadzimy, przechowujemy, wykorzystujemy i udostępniamy dane osobowe, jak również prawa użytkownika w odniesieniu do jego danych osobowych oraz szczegóły dotyczące sposobu kontaktowania się z nami i organami nadzorczymi w przypadku skargi.

Kim jesteśmy

Ta strona internetowa jest obsługiwana przez Zero Proof Australia Pty Ltd (ABN 97 630 554 853), zwaną dalej Lyre's oraz spółki z jej grupy ("Lyre's", "my", "nas", "nasze").

Nasza strona internetowa

Ta polityka dotycząca plików cookie Tylko odnosi się do korzystania z naszej strony internetowej, www.lyres.co.eu

Cookies

Plik cookie to mały plik tekstowy, który jest umieszczany na Państwa urządzeniu (np. komputerze, smartfonie lub innym urządzeniu elektronicznym) podczas korzystania z naszej strony internetowej. Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej. Pomagają nam one rozpoznać Ciebie i Twoje urządzenie oraz przechowywać pewne informacje o Twoich preferencjach lub działaniach w przeszłości.

Możemy na przykład monitorować, ile razy użytkownik odwiedza stronę internetową, na które strony wchodzi, dane o ruchu drogowym, dane o lokalizacji oraz nazwę domeny, z której pochodzi dostawca usług internetowych. Informacje te pomagają nam lepiej zrozumieć naszych klientów i zapewnić lepsze wrażenia z użytkowania strony internetowej. Niektóre z tych danych mogą być zbiorcze lub statystyczne, co oznacza, że nie będziemy w stanie zidentyfikować Państwa indywidualnie.

Dalsze informacje na temat wykorzystywania przez nas plików cookie, w tym szczegółowa lista informacji o użytkowniku, które my i inne osoby mogą zbierać za pośrednictwem plików cookie, znajdują się poniżej.

Więcej informacji na temat plików cookie, w tym sposobów ich kontrolowania i zarządzania nimi, można znaleźć w wytycznych dotyczących plików cookie opublikowanych przez brytyjskie Biuro Komisarza ds. Informacji, www.aboutcookies.org lub www.allaboutcookies.org.

Zgoda na używanie plików cookie i zmiana ustawień

Poprosimy cię o zgodę (Zgoda), aby umieścić pliki cookie lub inne podobne technologie na urządzeniu użytkownika, z wyjątkiem sytuacji, w których są one niezbędne do świadczenia przez nas usługi, o którą użytkownik poprosił (np. aby umożliwić użytkownikowi włożenie artykułów do koszyka i skorzystanie z naszego procesu zamawiania).

Możesz wycofać każdą zgodę na używanie plików cookie lub zarządzać innymi preferencjami dotyczącymi plików cookie, korzystając z tablicy prywatności przeglądarki. Odwiedź stronę pomocy technicznej google, aby dowiedzieć się, jak wyłączyć obsługę plików cookie. https://support.google.com/accounts/answer/61416?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en Może być konieczne odświeżenie strony, aby zaktualizowane ustawienia zaczęły obowiązywać.

Nasze korzystanie z ciasteczek

Poniższa tabela zawiera więcej informacji na temat plików cookie, których używamy i dlaczego:

Ciasteczka, których używamy

Nazwa

Cel

Czy plik cookie jest niezbędny do świadczenia żądanej przez użytkownika usługi i czy przed umieszczeniem pliku cookie będziemy starać się uzyskać jego zgodę?

Checkout cookie

CheckoutObj

 

Ten plik cookie przechowuje nazwę koszyka i produktu checkout i przenosi go do ordestrona z potwierdzeniem r. To . będzie trwał przez 7 dni, ale zostanie oczyszczony, gdy marka użytkownikas kolejny zakup

 

Tak, niezbędne (w związku z tym nie będziemy żądać Państwa zgody przed umieszczeniem tego pliku cookie)

Ciasteczko do koszyka na zakupy

purchaseTime

 

Przechowuje czas zakupu, gdy użytkownik składa zamówienie i przenosi je na stronę z potwierdzeniem zamówienia. Będzie on przechowywany przez 7 dni, ale zostanie zastąpiony, gdy użytkownik złoży inne zamówienie.

 

Tak, niezbędne (w związku z tym nie będziemy żądać Państwa zgody przed umieszczeniem tego pliku cookie)

Plik cookie Geo Control

popupCookie

 

Używany do kontrolowania geo popupu. Gdy użytkownik kliknie przycisk zamknięcia, zostanie on zapisany jako cookie sesji, a po zamknięciu przeglądarki zostanie usunięty. Gdy użytkownik kliknie przycisk "Zostań w Australii" lub "nie w Australii", zostanie on zapisany na 7 dni. Jedyną wartością dla tego pliku cookie jest "zamknięty". Za każdym razem, gdy użytkownik przejdzie na jakąkolwiek stronę (z wyjątkiem strony bloga), przeczytamy plik cookie i jeśli wartość ta nie zostanie zamknięta, uruchomimy kontrolę adresu IP geo i wyświetlimy odpowiednie okienko.

 

Tak, niezbędne (w związku z tym nie będziemy żądać Państwa zgody przed umieszczeniem tego pliku cookie)

 

Poza tym, czasami używamy na naszych stronach internetowych lub w naszych wiadomościach e-mail, samodzielnie lub w połączeniu z plikami cookie, technologii zwanej "pixel tag". Pixel-tagi mogą być używane w celu dostarczenia nam i osobom trzecim świadczącym usługi dla nas informacji o aktywności klientów na naszych stronach internetowych i/lub przy otwieraniu lub dostępie do wysyłanych przez nas e-maili.

Państwa wizyty na naszej stronie internetowej mogą być również związane z informacjami dotyczącymi lokalizacji: (i) podane przez użytkownika ręcznie, (ii) pochodzące z adresu IP jego komputera, (iii) gdzie uzyskał dostęp do naszej strony internetowej ze swojego urządzenia przenośnego, informacje GPS, jeśli zostały one włączone w urządzeniu lub (iv) bliskość laptopa, bezprzewodowego urządzenia przenośnego, osobistego asystenta cyfrowego, systemu komunikacji osobistej lub innego urządzenia komunikacyjnego ("Osobiste urządzenie komunikacyjne") do najbliższej wieży radiowej lub strony internetowej komórki. Informacje te obejmują moment aktywacji urządzenia do osobistej komunikacji oraz czas i sposób korzystania z niego. Możemy gromadzić takie dane w celu ręcznej weryfikacji informacji przekazywanych nam przez użytkownika oraz w celu dostarczenia użytkownikowi treści opartych na lokalizacji. Możemy również powiązać je z istniejącymi danymi osobowymi użytkownika wyłącznie do użytku wewnętrznego w celu poprawy komfortu korzystania z naszych usług.

 

Dostęp stron trzecich do plików cookie

Używane przez nas pliki cookie będą dostępne tylko dla nas i osób trzecich wymienionych w powyższej tabeli w celach, o których mowa w niniejszej polityce dotyczącej plików cookie. Te pliki cookie nie będą dostępne dla innych stron trzecich, które nie zostały wymienione powyżej.

Jak wyłączyć wszystkie ciasteczka i wynikające z tego konsekwencje

Jeśli nie chcesz akceptować żadnych plików cookie, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby pliki cookie (w tym te, które są istotne dla żądanych usług) nie były akceptowane. Jeśli to zrobisz, pamiętaj, że możesz stracić część funkcjonalności naszej strony internetowej.

Więcej informacji na temat plików cookie i sposobów ich wyłączania można znaleźć w wytycznych dotyczących plików cookie opublikowanych przez brytyjskie Biuro Komisarza ds. Informacji, www.aboutcookies.org lub www.allaboutcookies.org.

 

Rakuten Affiliate Marketing

Współpracujemy z Rakuten Advertising, która może gromadzić dane osobowe podczas interakcji z naszą stroną. Gromadzenie i wykorzystywanie tych informacji podlega polityce prywatności znajdującej się tutaj:https://rakutenadvertising.com/legal-notices/services-privacy-policy/.

 

Jak się z nami skontaktować

Prosimy o kontakt nasz inspektor ochrony danych osobowych jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące niniejszej polityki w zakresie plików cookie lub informacji, które posiadamy na Twój temat.

Jeśli chcesz się skontaktować z naszym inspektorem ochrony danychnależy wysłać wiadomość e-mail na adres [email protected], napisać na adres Lyre's Head Office Enterprise House, Beeson's Yard, Bury Lane, Rickmansworth, Hertfordshire WD3 1DS United Kingdom lub zadzwonić pod numer +61 2 8030 5552.

Zmiany w niniejszej polityce dotyczącej plików cookie

Polityka ta została opublikowana w dniu 11/12/2019 r. i ostatnio zaktualizowana w dniu 11/12/2019 r.

Możemy zmieniać tę politykę od czasu do czasu, kiedy to zrobimy, będziemy informować Państwa na bieżąco poprzez aktualizację wszystkich warunków, oświadczeń i zasad na naszej stronie internetowej.

 

×

WITAJ

Podejrzewamy, że nie jesteś stąd, wybierz swój region

APAC
AU ($AUD)
NZ ($NZD)
SG ($SGD)
CN (¥CNY)
HK ($HKD)
MOJA (MYR)
Ameryki
USA ($USD)
Kanada
ENGLISH ($CAD)
FRENCH ($CAD)
Europa
UK (£GBP)
UE (€EURO)
IE (€EURO)
DE (€EURO)
IT (€EURO)
FR (€EURO)
ES (€EURO)
NL (€EURO)
SE (€EURO)
AT (€EURO)
 
CH (€EURO)
NIE (€EURO)
DK (€EURO)
PL (€EURO)
LU (€EURO)
IS (€EURO)
FI (€EURO)
BE-NL (€EURO)
BE-FR (€EURO)
Bliski Wschód
ME English (AED)
Arabskie ZEA (AED)
SA (SAR)
KW (KWD)
OM (OMR)
BH (BD)
QA (QAR)
Afryka
ZA (ZAR)
Australia ($AUD)
Nowa Zelandia ($NZD)
Singapur ($SGD)
Chiny (¥CNY)
Hongkong ($HKD)
Malezja (MYR)
Stany Zjednoczone ($USD)
ENGLISH ($CAD)
FRENCH ($CAD)
Zjednoczone Królestwo (£GBP)
Unia Europejska (€EURO)
Irlandia (€EURO)
Niemcy (€EURO)
Włochy (€EURO)
Francja (€EURO)
Hiszpania (€EURO)
Holandia (€EURO)
Szwecja (€EURO)
Austria (€EURO)
Szwajcaria (€EURO)
Norwegia ($EURO)
Dania ($EURO)
Polska (€EURO)
Luksemburg (€EURO)
Islandia (€EURO)
Finlandia (€EURO)
Belgia-NL (€EURO)
Belgia-FR (€EURO)
ME English (AED)
Arabskie ZEA (AED)
Arabia Saudyjska (SAR)
Kuwejt (KWD)
Oman (OMR)
Bahrajn (BD)
Katar (QAR)
Republika Południowej Afryki (ZAR)